Monday, August 26, 2013

La ce cladiri NU se intocmeste Certificat energetic ?

Asa cum este normal , exista o serie de cladiri la  care nu se poate intocmi Certificat energetic .

Asa cum este stabilit prin Legea 372/2005 la Art. 13.  alin. 4: "   Nu se elaboreaza certificat pentru cladirile prevazute la art. 8. " . 

 La articolul 8 sunt mentionate o serie de cladiri din categoria monumentelor protejate , a lacaselor de cult  , cladiri provizorii , etc.  

Pentru a evidentia aceste chestiuni  , voi selecta in continuare  din legea 372/2005  articolele  care intereseaza :

  " Art. 8. - Cerintele stabilite in metodologie nu se aplica urmatoarelor categorii de cladiri:
   a) cladiri si monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturala sau istorica deosebita, carora, daca li s-ar aplica cerintele, li s-ar modifica in mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior;
   b) cladiri utilizate ca lacasuri de cult sau pentru alte activitati cu caracter religios;
   c) cladiri provizorii prevazute a fi utilizate pe perioade de pana la 2 ani, din zone industriale, ateliere si cladiri nerezidentiale din domeniul agricol care necesita un consum redus de energie;
   d) cladiri rezidentiale care sunt destinate a fi utilizate mai putin de 4 luni pe an;
   e) cladiri independente, cu o suprafata utila mai mica de 50 m2. "


  " Art. 13. - (1) Certificatul de performanta energetica, denumit in continuare certificat, se elaboreaza pentru:
   a) categoriile de cladiri prevazute la art. 7 alin. (1) si unitatile acestora, care se construiesc, se vand, se inchiriaza sau sunt supuse renovarilor majore;
   b) cladirile aflate in proprietatea/administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice.
   (2) Certificatul se elaboreaza si se elibereaza de catre auditorul energetic pentru cladiri, la solicitarea investitorului/proprietarului/administratorului cladirii/unitatii de cladire si este valabil 10 ani de la data eliberarii inscrisa in certificat, cu exceptia situatiei in care, pentru cladirea/unitatea de cladire la care exista certificat in valabilitate, se efectueaza lucrari de renovare majora care modifica consumurile energetice ale acesteia.
   (3) Certificatele pentru categoriile de cladiri prevazute la art. 7 alin. (1), inclusiv pentru unitatile de cladire si spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cladirile de locuit colective, se elaboreaza pe baza metodologiei.
   (4) Nu se elaboreaza certificat pentru cladirile prevazute la art. 8.
   (5) Certificatul cuprinde valori calculate, in conformitate cu reglementarile tehnice in vigoare, cu privire la consumurile de energie si emisiile de CO2, care permit investitorului/proprietarului/administratorului cladirii/unitatii de cladire sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire.
   (6) Certificatul cuprinde, anexat, recomandari de reducere a consumurilor de energie ale cladirii, cu exceptia cazurilor in care nu exista potential de reducere semnificativa al acestora comparativ cu cerintele minime de performanta energetica in vigoare la data elaborarii certificatului, precum si estimarea economiei de energie prin realizarea lucrarilor de crestere a performantei energetice a cladirii.
   (7) Forma si continutul-cadru ale certificatului de performanta energetica se aproba prin ordin al ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice. "



Mesaj publicitar :  Inginer autorizat întocmesc Certificat  Energetic în judeţul Cluj şi zonele invecinate . Auditor energetic pentru cladiri -  tel 0724330715 (Click Aici)

Este obligatoriu Certificatul energetic ?


Începând cu 19 iulie 2013 se aplică legea 372 /2005 modificată , care prevede  sancţiuni la neprezentarea certificatului de performanţă energetică în momentul vânzării sau închirierii clădirilor.  Legea prevede în mod expres sancţiunea nulităţii relative a contractelor de vânzare-cumpărare de cladiri, încheiate în lipsa prezentării certificatului de performanţă energetică . De asemenea , la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificatul de performanţă energetică.
Închirierea unei clădiri fără prezentarea certificatului de performanţă energetică duce la  imposibilitatea de a înregistra contractul la autorităţile fiscale și privează pe proprietar/chiriaș  de drepturile pe care legea  le conferă având contractul înregistrat. 
Cele mai importante modificări sunt aduse articolului 13 din Legea 372/2005. Iată noul text al acestui articol:
Art.131. – (1) Pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificat, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii/unităţii de clădire pe care urmează să o cumpere/închirieze, după caz.
(2) La încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar.
(3) La data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului.
(4) Contractele de vânzare-cumpărare încheiate fără respectarea prevederilor alin. (1) sunt supuse nulităţii relative, potrivit prevederilor Codului civil.
Art. 132. – (1) Pentru cladirile care se construiesc, certificatul se elaborează prin grija investitorului/proprietarului/administratorului, este prezentat de către acesta, în original, comisiei intrunite în vederea recepţiei la terminarea lucrărilor, se anexează, în copie, la procesul-verbal de recepţie şi constituie parte componentă a carţii tehnice a construcţiei.
(2) Procesul-verbal încheiat cu ocazia recepţiei la terminarea lucrărilor şi neînsoţit de copia de pe certificat este nul de drept.
(3) Prin excepţie de la prevederile art. 13 şi 131, în cazul clădirilor care se vând înainte de efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor, investitorul/proprietarul/administratorul pune la dispoziţia cumpărătorului date/informaţii în vederea evaluării performanţei energetice a clădirii/unităţii de clădire, cuprinse în documentaţia tehnică a acesteia, urmând ca la recepţia la terminarea lucrărilor să se aplice prevederile alin. (1).
Art. 133. – În scopul informării potenţialilor cumpărători sau chiriaşi, investitorul/proprietarul/administratorul clădirii/    unităţii de clădire prevăzute la art. 7 alin. (1) va preciza în anunţurile de vânzare sau închiriere a acestora informaţii din certificat cu privire la indicatorii de performanţă prevăzuţi la art. 5”.

Mesaj publicitar :  Inginer autorizat întocmesc Certificat  Energetic în judeţul Cluj şi zonele invecinate . Auditor energetic pentru cladiri -  tel 0724330715 (Click Aici)

Este obligatorie vizitarea cladirii/locuintei pentru obtinerea Certificatului?



Vizitarea cladirii/apartamentului in vederea obtinerii Cerrtificatului energetic este obligatorie  , conform legislatiei in vigoare . 

Astfel , Metodologia MC001/3 -2006 prevede urmatoarele :

 " III.2 .2.1. Investigarea preliminara a cladirilor se efectueaza prin analizarea documentatiei tehnice a cladirii (sau completarea acesteia, dupa caz) si 
prin analiza starii actuale a constructiei si instalatiilor aferente acesteia, constatata prin vizitarea cladirii. "

si 

 " III.2 .2.1.3. Evaluarea starii actuale a cladirii prin comparatie cu solutia de proiect (conform cu cartea tehnica a cladirii)
   Evaluarea starii actuale a cladirii, inclusiv instalatiile aferente, se face in principal prin analiza vizuala si urmareste in special: .... "






Mesaj publicitar :  Inginer autorizat întocmesc Certificat  Energetic în judeţul Cluj şi zonele invecinate . Auditor energetic pentru cladiri -  tel 0724330715 (Click Aici)

Despre Certificatul energetic


Ce este Certificatul energetic ? .... este un document tehnic privitor la o cladire sau o portiune din cladire.

La ce este util Certificatul Energetic ?..... este un instrument de combatere a incalzirii globale cauzata de emisiile de bioxid de carbon. 

Ce contine Certificatul? ..... contine date despre energia consumata de cladire si prezinta cat polueaza  cladirea cu emisii de bioxid de carbon. 

Cine ne cere sa intocmim Certificatul? ..... U.E. a decis ca trebuie intocmit acest document ca urmare a ratificarii protocolului de la Kyoto privitor la mediu . In Romania este functionala Legea 372/2005 privitor la acest subiect .

Cine intocmeste Certificatul energetic ? .... dreptul legal pentru intocmire il are numai un Auditor energetic pentru cladiri care este atestat de catre  Ministerul Dezvoltarii Regionale .

Mesaj publicitar :  Inginer autorizat întocmesc Certificat  Energetic în judeţul Cluj şi zonele invecinate . Auditor energetic pentru cladiri -  tel 0724330715 (Click Aici)