Monday, August 26, 2013

Este obligatoriu Certificatul energetic ?


Începând cu 19 iulie 2013 se aplică legea 372 /2005 modificată , care prevede  sancţiuni la neprezentarea certificatului de performanţă energetică în momentul vânzării sau închirierii clădirilor.  Legea prevede în mod expres sancţiunea nulităţii relative a contractelor de vânzare-cumpărare de cladiri, încheiate în lipsa prezentării certificatului de performanţă energetică . De asemenea , la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificatul de performanţă energetică.
Închirierea unei clădiri fără prezentarea certificatului de performanţă energetică duce la  imposibilitatea de a înregistra contractul la autorităţile fiscale și privează pe proprietar/chiriaș  de drepturile pe care legea  le conferă având contractul înregistrat. 
Cele mai importante modificări sunt aduse articolului 13 din Legea 372/2005. Iată noul text al acestui articol:
Art.131. – (1) Pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificat, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii/unităţii de clădire pe care urmează să o cumpere/închirieze, după caz.
(2) La încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar.
(3) La data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului.
(4) Contractele de vânzare-cumpărare încheiate fără respectarea prevederilor alin. (1) sunt supuse nulităţii relative, potrivit prevederilor Codului civil.
Art. 132. – (1) Pentru cladirile care se construiesc, certificatul se elaborează prin grija investitorului/proprietarului/administratorului, este prezentat de către acesta, în original, comisiei intrunite în vederea recepţiei la terminarea lucrărilor, se anexează, în copie, la procesul-verbal de recepţie şi constituie parte componentă a carţii tehnice a construcţiei.
(2) Procesul-verbal încheiat cu ocazia recepţiei la terminarea lucrărilor şi neînsoţit de copia de pe certificat este nul de drept.
(3) Prin excepţie de la prevederile art. 13 şi 131, în cazul clădirilor care se vând înainte de efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor, investitorul/proprietarul/administratorul pune la dispoziţia cumpărătorului date/informaţii în vederea evaluării performanţei energetice a clădirii/unităţii de clădire, cuprinse în documentaţia tehnică a acesteia, urmând ca la recepţia la terminarea lucrărilor să se aplice prevederile alin. (1).
Art. 133. – În scopul informării potenţialilor cumpărători sau chiriaşi, investitorul/proprietarul/administratorul clădirii/    unităţii de clădire prevăzute la art. 7 alin. (1) va preciza în anunţurile de vânzare sau închiriere a acestora informaţii din certificat cu privire la indicatorii de performanţă prevăzuţi la art. 5”.

Mesaj publicitar :  Inginer autorizat întocmesc Certificat  Energetic în judeţul Cluj şi zonele invecinate . Auditor energetic pentru cladiri -  tel 0724330715 (Click Aici)

No comments:

Post a Comment